Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Hoofd pagina pagina 1 pagina 2 pagina 3  pagina 4 pagina 5 pagina 6 pagina 7  pagina 8  pagina 9 pagina 10 pagina 11 pagina 12 pagina 14 pagina 15 pagina 16 pagina17 pagina 18 pagina 19 pagina 20 pagina 21 pagina 22 pagina23 pagina 24 pagina 25 pagina 26 pagina 27 pagina 28 pagina 29 pagina 30 pagina 31 pagina 32 pagina 33 pagina 34 pagina 35 pagina 36 pagina 37 pagina 38 pagina 39 pagina 40 pagina 41 pagina 42 pagina 43 pagina 44 pagina 45 pagina 46 pagina 47  pagina 48 pagina 49 pagina 50 pagina 51 

pagina 50

In mei-juni 1940 hadden de Duitsers een hoofdkwartier in Bruly-de-Pesche. In het eerste gebouw wordt aan de hand van foto's en een video het verblijf van Hitler geschetst. In een ander gebouw gaat de aandacht vooral uit naar het verzet. Het belangrijkste gebouw in het park is de bunker. Het is een betonnen kubus van 7 meter en een gewicht van 600 ton. Het was bedoeld om weerstand te bieden aan luchtaanvallen en bommen. De gepansterde deuren bestonden uit 2 panelen: indien brokstuken het onderste deel blokkeerden, kon men ontsnappen door het bovenste. Tegenover de uitgang van het park is de kerk. De kerk werd door Hitler gevorderd en als vergaderruimte en kaartenkamer gebruikt. Ook het cafe op de hoek was een geliefd adres voor de Fuhrer en zijn aanhang. Wolfsschlucht, zoals het heet, is niet gemakkelijk te vinden, maar mensen in de omgeving weten van de plek.

De vijver in het park Een schuilhut De kerk

Het was een indrukwekkend bezoek. Van hier gaan we naar Stenay. Daar is een mooie camperplek bij de jachthaven. Het stadje is ook leuk om door te lopen. De volgende dag gaan we richting Verdun. We komen eerst bij de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats. Die is gelegen in een mooi aangelegd park met indrukwekkende toegangspilaren. Nabij Vauquois is een zeer gedenkwaardige heuvel. Hier werd heel erg gevochten. Dan weer was de heuvel in handen van de Duitsers, dan weer van de Fransen. Bovenop staat een monument. Er zijn loopgraven en bomkraters te zien. Je wordt er heel stil van als je beseft wat hier geleden is door , soms heel jonge , soldaten.

Het theater in Stenay Het park en de Amerikaanse begraafplaats

Loopgraven nabij Vauquois

In Verdun gaan we eerst naar de informatie. Daar kopen we een passe-partout voor bezienswaardigheden m.b.t. tot de oorlogen. We bezoeken eerst de citadel van Verdun. Je rijdt met een karretje door de ondergrondse gangen en krijgt steeds uitleg over wat er hier allemaal gebeurd is. De gangen werden gegraven tussen 1886 en 1893. In 1914 was de totale lengte ongeveer 4 km. In de gangen en ruimten verbleven 2.000 manschappen.

Op het eind van het bezoek, ben je getuige van de reconstructie van de scene van de keuze van de onbekende soldaat. het was onmogelijk goede foto's te maken. We overnachten op een kleine camping in Charny-sur-Meuse.Op vrijdag 16 september gaan we eerst naar de stad. We parkeren de camper en wandelen naar de kathedraal en het Overwinningsmonument: de 73 treden leiden naar een 30 meter hoge kolom.Dan rijden we buiten de stad naar "Verdun Battlefield and the Red Zone". Hier zijn de getuigenissen te zien van W.O. I. Er staan duidelijke wegwijzers naar de verschillende monumenten, musea en begraafplaatsen. Op de nationale begraafplaats van Verdun staan 5.000 kruisen. Het monument met de leeuw markeert het punt waar de Duitsers kwamen in hun opmars naar de stad. Er is een groot museum: Verdun Memorial. Het Muselman monument, het Maginot monument, the Bayonets Trench en een kapel ter nagedachtenis aan het verwoeste dorp Fleury- devant-Douaumont.We brengen een uitgebreid bezoek aan Fort Vaux. er zijn slaapzalen, een hulppost, toiletten en gangen richting de kazematten. Een ander fort is Fort Douaumont, ook dat bezoeken we. Het laatste is Douaumont Ossuary. Hier liggen de restanten van 130.000 ongeidentificeerde soldaten. Voor het gebouw is een begraafplaats met graven van 15.000 Franse soldaten.

Wachten op het karretje in de Citadel, beelden in de tuin Monument van de kinderen van Verdun

Tour Chaussee Het bisschoppelijk paleis Victory Monument

Monument van de leeuw Maginot monument Verdun Memorial

Douaumont Ossuary The Bayonets Trench

Musulman Monument In Fort Vaux De "toiletten "

De kapel ter nagedachtenis aan het verwoeste dorp Fleury-devant-Douaumont

Ons volgende bezoek betreft Versailles. het is een allang gekoesterde wens. We zijn lekker vroeg en het is zondag zodat er nog genoeg plaats is op de parking. Maar het is al erg druk, vooral veel bussen met toeristen uit alle delen van de wereld.We kopen een kaartje voor het grote paleis. Het mooist vind ik de spiegelzaal. Links en rechts hiervan zijn in lange "gangen" de vertrekken van de koning en de koningin. Er zijn vooral veel schilderijen te zien. De tuin is prachtig. We hebben wat moeite om het parkeerterrein te verlaten: een smalle uitgang !!Vanuit Parijs rijden we naar Dieppe. De camperplek heeft uitzicht op zee. Het regent vandaag pijpenstelen!We blijven hier 2 nachten. Onze volgende stop is in Fort Mahon Plage. In de zomer waarschijnlijk een drukke plaats, nu is het uitgestorven.

Versailles De spiegelzaal

Jeanne D'Arc

De tuin

Dieppe: camperplek en haven

Terug naar hoofdpagina

Terug naar hoofdpagina

Pagina3

Pagina3