Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Hoofd pagina pagina 1 pagina 2 pagina 3  pagina 4 pagina 5 pagina 6 pagina 7  pagina 8  pagina 9 pagina 10 pagina 11 pagina 12 pagina 14 pagina 15 pagina 16 pagina17 pagina 18 pagina 19 pagina 20 pagina 21 pagina 22 pagina23 pagina 24 pagina 25 pagina 26 pagina 27 pagina 28 pagina 29 pagina 30 pagina 31 pagina 32 pagina 33 pagina 34 pagina 35 pagina 36 pagina 37 pagina 38 pagina 39 pagina 40 pagina 41 pagina 42 pagina 43 pagina 44 pagina 45 pagina 46 pagina 47  pagina 48 pagina 49 pagina 50 pagina 51 

pagina 49

Een reis langs de Rijn , de Moezel en verschillende locaties m.b.t. de Eerste en Tweede Wereldoorlog

We vertrekken op maandag 29 augustus in de richting van Duitsland. Onze eerste stop is Goch.De volgende dag gaan we verder en komen in Andernach aan de Rijn. We hebben een mooi plekje met uitzicht op de rivier. 's Woensdag doen we de " Geysererlebnis ". We bezoeken eerst het avonturencentrum. Je daalt met een lift tot 4000 m. onder de grond. Hier is uitleg over het ontstaan van vulkanen en waarom een geyser uitbreekt. Vervolgens gaan we met een boot naar de plek waar de geyser te zien is. Vooraf aan de uitbarsting gaat een gesis en gegorgel . En dan : de majestueuze witte waterfontein bouwt zich langzaam op totdat hij ver boven de boomtoppen de lucht in reikt.Dan gaan we terug met de boot. Na de middag doen we nog een rondje door de stad en bekijken allerlei bezienswaardigheden.

De lift naar de diepte Een oude poort

De hoogste koudwatergeiser ter wereld: 60 meter

De hoogte van het Rijnwaterin verschillende jaren Mariendom

De andere dag volgen we de B9, langs de Rijn, en komen via Koblenz aan in Bacharach. We vinden weer een mooi plaatsje aan de Rijn. Het is heerlijk weer, we kunnen lekker buiten zitten. Na de boterham lopen we door het stadje. Kees klimt helemaal omhoog naar de burcht.Vrijdag komen we in Cochem aan. Het is behoorlijk warm vandaag. Te warm om in een stad als Cochem te blijven: bij de camperplek kun je niet buiten zitten. We rijden door en stoppen in Sankt Aldegund: ons zeer bekend ! Ik ga lekker buiten zitten en Kees gaat een eindje fietsen. We kunnen 's avonds om half acht nog steeds buiten zitten ! We blijven hier tot maandag.Die maandag gaan we eerst naar het Einkaufscentrum bij Zell am Mosel. Dan verder naar Enkirch. In het dorp is meer te zien dan we ons herinnerden van eerdere keren: een supermarkt, 2 slagers en een bakker en nog wat kleinere winkels. Het weer is veranderd: het waait en het is veel killer geworden. 's Avonds is er een stevige onweersbui met een regenboog als afsluiting.

Burg Stahleck De Rijn De camperplek in Bacharach

Zwanen in Cochem Sankt Aldegund Prachtig toch ?

Via Trittenheim, waar we ook 2 nachten blijven, komen we in Reisdorf. Daar gaan we op de camping. De eigenaar vertelt over een bos aan de overkant, waar ook een en ander van de Tweede Wereldoorlog te vinden is. Kees gaat een kijkje nemen. Zaterdag 10 september begint onze tocht langs diverse locaties m.b.t. de Wereldoorlogen. Eerst gaan we naar het museum in Diekirch. Er is heel veel te zien. Het Pattonmuseum in Ettelbruck valt ons wat tegen. We overnachten in Heiderscheid, bij de Quick stop van camping de Fuussekaul.De volgende dag vervolgen we onze weg naar Bastogne. In Wiltz gaan we op zoek naar de Shermantank: we vinden hem niet. Ten noordoosten van Bastogne vind je : "Le Memorial du Mardasson". Het bestaat uit enorme pilaren in de vorm van een ster, waartussen op grote plakkaten uitleg wordt gegeven over het verloop van de strijd. Nabij het monument is het belangrijkste museum gevestigd, het Bastogne Historical Center. Toen wij er waren was het museum gesloten i.v.m. een verbouwing. Aan de N 874 is ten westen van Longvilly is de grot te zien ter ere van Sint Michael. Hier is heel erg gevochten. Nabij deze grot waren bijna 200 Amerikaanse voertuigen vernietigd en lagen her en der gedode Amerikaanse soldaten.We gaan ook naar "The Peace Woods ", die moeilijk te vinden zijn . Dit bos werd aangelegd in 1994, bij de 50-jarige herdenking van het Ardennenoffensief. Iedere veteraan die terugkeert naar Bastogne krijgt een boompje met zijn naam eraan verbonden. Vanuit de lucht is te zien dat de bomen hier de vorm hebben van het embleem van Unicef.Dan rijden we naar de camperplek in Bastogne. Die is op een groot plein bij het monument van Patton. Het grote plein is vlakbij. Daar staat op de hoek een M4A3 Shermantank, aan de achterkant is nog duideljk de inslag van een Duitse granaat te zien. Ook op dit punt staat de laatste paal van de "Voie de la Liberte " De eerste staat in Sainte Marie Eglise. Ook zijn er nog 2 musea in de stad.

Een tank voor het museum in Diekirch, in het museum Memorial du Mardasson

De grot ten westen van Longvilly Het "Bois de la Paix " Het Pattonmonument

De M4A3 Shermantank "La Voie de la Liberte "

Vanuit Bastogne rijden we noordwaarts richting La Roche-en Ardenne. We zien onderweg nabij Foy een monument voor het 506th Pir, van de 101st Airborne Division. Bij Recogne is een Duitse begraafplaats met 6807 graven. Er liggen heel veel jonge slachtoffers. We rijden verder en zien een Duitse tank in Houffalize.We volgen verder de N860, Na ongeveer 10 kilometer langs de Ourthe, steken we aan de linkerkant de brug over. Daar zijn aan een steile rots 3 borden bevestigd. Hier werd de

opmars van de Duitsers naar het westen gestopt. We gaan verder naar Roche -en Ardenne. Daar is volgens zeggen een indrukwekkend museum, maar helaas het is gesloten. Achter het museum op een plein staat een Shermantank.We gaan verder in de richting van Malmedy. Op de driesprong van de N632 en de N62 richting Malmedy heeft "het bloedbad van Malmedy "plaatsgevonden. Daar werden gevangengenomen, ongewapende Amerikaanse soldaten door een Duitse divisie doodgeschoten. Bij het kruispunt is een monument opgetrokken en op slechts 100 meter is een museum.We overnachten in Malmedy, op de camperplek bij het busstation.De andere dag rijden we verder. Nabij Hotton bezoeken we de Gemenebest begraafplaats, hier liggen bijna 700 onder de Engelse vlag omgekomen manschappen en 1 Belg.

Het monument bij Foy De borden aan de rots De achterkant van deze tank is weg

Het bloedbad van Malmedy

De Gemenebest begraafplaats

De dom van Malmedy

In Dinant, onze volgende stop, is de camperplek aan de Maas, voor het toeristenbureau. We hebben uitzicht op de Citadel. Kees gaat naar boven met de lift. Hij maakt mooie foto's van het uitzicht. De volgende dag stoppen we in Stenay, alweer een prima camperplek. Op weg daarheen gaan we kijken bij een schuilplaats van Hitler nabij het dorp Bruly-de Pesche.

Ingang van de citadel in Dinant en het uitzicht op de Maas en de camper

Terug naar hoofdpagina

Terug naar hoofdpagina

Pagina 2

Pagina 2