Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Hoofd pagina pagina 1 pagina 2 pagina 3  pagina 4 pagina 5 pagina 6 pagina 7  pagina 8  pagina 9 pagina 10 pagina 11 pagina 12 pagina 14 pagina 15 pagina 16 pagina17 pagina 18 pagina 19 pagina 20 pagina 21 pagina 22 pagina23 pagina 24 pagina 25 pagina 26 pagina 27 pagina 28 pagina 29 pagina 30 pagina 31 pagina 32 pagina 33 pagina 34 pagina 35 pagina 36 pagina 37 pagina 38 pagina 39 pagina 40 pagina 41 pagina 42 pagina 43 pagina 44 pagina 45 pagina 46 pagina 47  pagina 48 pagina 49 pagina 50 pagina 51 

pagina 45

Na een heerlijke nachtrust brengen we eerst een bezoek aan het Lappenmuseum. In het centrum zijn foto's te zien van de extreme omstandigheden van deze Noordelijke omgeving. Er is ook een openluchtmuseum, waar verschilende huizen en tipi's zijn te zien.Dan gaan we via weg 971 naar Noorwegen. Op de grens liggen de Skoltefossen, een mooie waterval. In de buurt is ook het kleinste kerkje van Noorwegen: St.Georges.De andere dag kijken we bij het kerkje van Neiden. Dan rijden we naar Bugoynes, een dorpje aan het Varangerfjord. er is een haven waar wat oude roestige schepen liggen, er zijn stokvisrekken en het dorp heeft 2 supermarktjes. We zetten de camper neer bij een parkeerplaats met een picknicktafel met uitzicht op het fjord en de bergen aan de overkant.Opeens zien we 3 rendieren komen aanlopen over het strand. Ze gaan vlakbij op een weitje met mals gras lekker grazen!Zo dichtbij ! Ze verdwijnen na enige tijd over de heuvelrug. Kees klimt ze achterna met zijn camera en maakt prachtige foto's. Hij jaagt ze zelfs een beetje op en ze verdwijnen weer over het strand.

Oostelijk van de Noordkaap zijn nog 2 punten waar je over de weg tot de Noordelijke IJszee kunt komen. we volgen eerst de 890. Die brengt ons via Kongsfjord, waar een cafe/"bezinepomp"is naar Berlevag. Het is een weg door bossen en over hoogvlaktes. we zien weer van die aparte rechtopstaande rotsen. Onderweg zien we veel rendierkuddes. We eten een boterham bij een "vegbom". Dit weggedeelte is 's winters gesloten. De mensen mogen er alleen maar rijden achter de sneeuwschuiver en dat op gezette tijden. Die staan op het oranje bord.De andere dag willen we ook naar de volgende punt: weg 888 naar Mehamn, maar het weer is slecht: regen en vooral veel mist. We keren halverwege en gaan via Alta naar Talvik. Daar is weer een mooi plekje om te overnachten: aan een haventje met picknickbankjes, een toilet , een bezinestation en een supermarkt. Bovendien zit je zo weer op de E6. En deze weg is prachtig om te rijden : Op de hoogvlaktes sneeuw, in de dalen rivieren met watervallen, vergezichten, het is lastig in woorden uit te drkken hoe mooi het daar is.We nemen de 87 om bij Matsenfossen te komen: een waterval en zalmtrap. Je kunt daar overnachten, maar wij vinden het te duur. Uiteindelijk komen we toch op een camping terecht even voor Forset.

Het Lappenmuseum Skoltefossen St.Georges

De kerk in Neiden Vervoer van telefoonpalen Schepen in Bugoynes Stokvis op rekken

De rendieren op het strand

Heen en terug naar Berlevag Het kolonnebord

Rendieren en prachtige vergezichten aan de E6 In Matsefossen zitten de zalmen achter glas

We gaan verder over de E6 tot de afslag van weg 825. Dat is ook een heel mooie weg. We doen boodschappen in Grov. We rijden door naar Lodingen. Daar is een mooie camperplek bij de jachthaven en onder de vuurtoren. We vinden een prachtig plekje met uitzicht op het fjord. Je kunt hier ook vissen. En dat gaat heel goed, van de kant, vanuit de ferry-haven of met een boot het fjord op. We eten 's avonds heerlijk kabeljauwfilet.Dinsdag na het ontbijt gaan we op weg naar het noordelijkste puntje van de Vesteralen. We rijden heen over de oostelijke weg en terug westelijk. De laatste weg is veel mooier. In Andenes is een camping, er zijn geen mogelijkheden om de camper op een parking te zetten: no camping !Het begint in de namiddag te regenen en 's nachts gaat het flink stormen. Mensen met tentjes hebben het niet fijn: de tent van 3 meisjes is weggewaaid !Vanaf de vuurtoren in deze plaats kun je mee op een schip om walvissen te zien in de poolzee.Onze volgende stop is een dorpje op een andere punt van de Vesteralen: Hovden. Er is een "camping"op een voormalig voetbalveld. In het dorp is een stokvisverwerkingsfabriekje. Verder is het hier vooral heeeel stil en een beetje verlaten.

Lodingen We eten kabeljauw ! Hovden; het stokvisverwerkingsfabriekje

We hebben de Vesteralen gezien en gaan op weg naar de Lofoten. Eerst bezoeken we het Hurtigrutenmuseum in Stokmarknes. De Hurtigrute was oorspronkelijk een postboot die voer van Bergen naar Kirkenes langs de grillige kust van Noorwegen. Nu reizen er toeristen mee door de fjorden en langs de kust .Er worden het hele jaar door reizen verzorgd.Het mooist was de mogelijkheid een oud schip van binnen te bekijken.We varen over van Melbu naar Fiskebol en komen zo op de Lofoten. We gaan eerst naar een camping in de buurt van Svolvaer. We blijven 2 nachten om lekker uit te rusten. Dan verder. We volgen de hoofdweg door de eilanden, maar wijken af en toe daarvan af om plaatsen te zien, die verder weg liggen. In Kabelvag is de Vagan Kirke de "Lofotkatedralen" . Henningsvaer is een heel toeristisch , leuk dorpje. je komt er over een smalle weg en 2 bruggen. In Ballstad is een originele traankokerij, maar die is niet meer in bedrijf. Nusfjord is het meest toeristische dorp van de Lofoten: je moet 50 NOK betalen om erin te mogen en de parkeermogelijklheden zijn onvoldoende. In Sund zijn we ook nog gestopt om het motoren- en vismuseum te zien, dat stelde echt niets voor. Overal zie je huisjes op palen. Zo komen we in A, aan het eind van de Lofoten, hier is een museum, waar veel te zien is over het leven op deze eilandengroep. (zie ons verslag van 2008)In A overnachten we op het parkeerterrein ( door het tunneltje ) De andere kant van de eilanden heeft iets minder bezienswaardigheden, maar is ook heel mooi. We maken wat rondjes naar de kust en weer terug. In de buurt van Borg is het Lofoten Vikingmuseum. Het is een ontmoeting met de wereld van de Vikingen, die zo'n 1000 jaar geleden hier leefden. Wij zijn in het hoofdmanhuis geweest. Het is ook mogelijk een roeitocht te maken met het vikingschip, zelf roeien.We gaan door de tunnels terug naar Lodingen.

Een oud schip van de Onderweg De camping in Svolvaer De kerk in Kabelvag Hurtigrute

Henningsvaer Een bergbeklimmer De brug bij Henningsvaer Stokvis

Sund A Een haventje Schapen op de weg

We hebben het hier zo naar ons zin, dat we 3 nachten blijven in Lodingen. Dan nemen we de pont naar Borgnes. De natuur is weer heel mooi en afwisselend. We komen bij de zalmtrappen. Die zijn door mensen aangelegd om te zalm te helpen terug te keren naar zijn geboortegrond. Ze springen dan in de waterval de trappen omhoog.Dan komen we in Fauske. Een kleine plaats , maar met een super Coop. We staan op het parkeerterrein van het museum. In Fauske is het laatste treinstation naar het noorden van het land.De andere dag verder . We gaan weg nummer 17 op, een zeer toeristische route. Je moet 6 keer overvaren tot het eind . Daarover later meer. Bij een garage gevraagd de dynamo riem bij te stellen, maar ze hebben geen tijd. Als we een afspraak maken kan het morgen. We rijden verder naar de Saltstraumen. De verbinding tussen de Saltfjord en de open zee is maar 150 m. breed. Ongeveer elke 6 uur perst het water zich met een donderend geweld door de kloof. Het is een prachtig gezicht en het gaat gepaard met levensgevaarlijke draaikolken.Dan ongeveer 17 km. hier voorbij is een prachtige parking aan een meer. We rijden de helling af , hier blijven we. Hier ontmoeten we Duitse medecamperaars .

Waarschuwing voor een De zalmtrappen Een bijzondere vorm elektrisch wildrooster

Fauske De brug over de Saltstraumen en het water Een ideaal plekje !

Terug naar hoofdpagina

Pagina 3

Pagina 3

Terug naar hoofdpagina