Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Hoofd pagina pagina 1 pagina 2 pagina 3  pagina 4 pagina 5 pagina 6 pagina 7  pagina 8  pagina 9 pagina 10 pagina 11 pagina 12 pagina 14 pagina 15 pagina 16 pagina17 pagina 18 pagina 19 pagina 20 pagina 21 pagina 22 pagina23 pagina 24 pagina 25 pagina 26 pagina 27 pagina 28 pagina 29 pagina 30 pagina 31 pagina 32 pagina 33 pagina 34 pagina 35 pagina 36 pagina 37 pagina 38 pagina 39 pagina 40 pagina 41 pagina 42 pagina 43 pagina 44 pagina 45 pagina 46 pagina 47  pagina 48 pagina 49 pagina 50 pagina 51 

pagina 33

Chateau Amboise Het graf van Leonardo Het kasteel en de Loire Een adellijk slaapvertrek

We komen op het vervolg van onze kastelentocht ook nog bij Chateau Chenonceaux. Daar is het erg druk. Het kasteel ligt verscholen in de bossen, we kunnen geen foto's maken. We gaan verder, naar Chaumont sur Loire. Daar is een camperplek aan de Loire. We moeten even wachten, maar dan komt er een plaatsje vrij. Het is niet mogelijk om alleen de tuinen van het kasteel te bezichtigen. We lopen even door het dorpje en doen een paar boodschappen in een heel klein winkeltje. Het is weer behoorlijk warm vandaag. Kees gaat later toch nog het chateau bekijken.

Toen Hendrik II in 1559 overleed ,zorgde zijn weduwe Catharina de Medici ervoor dat zijn maitresse, Diane de Poitiers het grote kasteel Chenonceaux moest verlaten. Ze werd naar dit kleinere kasteel verbannen, waar ze haar laatste levensjaren in eenzaamheid sleet. Het kasteel is een plomp en nogal somber bouwwerk met imposante torens. Het is wel strategisch gelegen en was daarom geliefd bij diverse vorsten. In de vroege avond wacht ons nog een leuk schouwspel. Aan de overkant worden 2 luchtballonnen opgelaten. En we genieten van een mooie zonsondergang.

Chateau de Chaumont

Op vrijdag 20 augustus bezoeken we het laatste kasteel en dat is naar onze mening het meest indrukwekkende. Het is het grootste van alle Loire-kastelen: Chambord. Er zijn 440 kamers en voor elke dag van het jaar is er een schoorsteen. Omdat het interieur tijdens de Revolutie werd geplunderd is de binnenkant nogal kaal. In 1519 liet Frans I dit kasteel bouwen. Later wilde hij de rivier omleiden zodat die rond zijn kasteel zou stromen, maar het bleef bij een simpele slotgracht, die in verbinding staat met een zijtak van de rivier.

Leonardo da Vinci was betrokken bij de bouw. Hij ontwierp de grote trap, een dubbele wenteltrap, zodat de gasten en hovelingen gelijktijdig naar boven en beneden konden zonder elkaar te ontmoeten. Het is de boeiendste en ingewikkeldste trap van de in totaal 14 grote en 60 kleine trappen. Het mooiste van het kasteel is het dak met al zijn torentjes, schoorstenen en zuiltjes. Vanaf de terrassen hadden de vorsten en hun gevolg een goed zicht op de jachtpartij beneden. Bijzonderheid: in het studeervertrek van de koning zit een raam waarin met een diamant een boodschap is gekrast, vertaald als volgt: "Vrouwen zijn wispelturig, wie hen vertrouwt is gek ".Na een hele reeks eigenaren kwam het kasteel in 1932 in handen van de staat.

Het mooie kasteel Chambord Trui staat op de "andere" trap De hal met trap

Het binnenplein De stallen

Het omliggende park is 5440 hectare groot. De trap ligt centraal en daarom heen telkes 4 identieke vleugels met kamers. We verdwaalden op zoek naar een buitentrap. Die was onvindbaar. We zagen hem soms wel maar konden er dan weer niet komen !We hebben erg genoten van ons bezoek aan dit kasteel.Het heeft alles wat de andere kastelen te bieden hebben. En nog veel extra's !

We besluiten deze reis met een paar rustige dagen op een naturistencamping onder Parijs. We hebben vooral veel plezier met de mensen die hun 1-2-3-tent gaan inpakken. Dan blijkt dat de tent opzetten een stuk gemakkelijker is dan weer invouwen. Na het weekend gaan we weer op huis aan. We hebben heel wat indrukken opgedaan, veel gezien.Zoals gebruikelijk gaan we eerst naar onze stamkroeg.

Terug naar hoofdpagina

Terug hoofd pagina

Frankrijk 2010Deel 1Begin+Normandie Mont St, Michel.

Frankrijk deel 2Camarque+Terugnaar de westkust

Frankrijk deel 3De rivier de loiremet zijn kastelen

We blijven ook weer in Villandry slapen en gaan de volgende dag verder via Tours, waar de Tom-Tom ons door een heel smal straatje stuurt naar Amboise. Een parkeerplaats voor de camper is niet eenvoudig te vinden, maar het lukt. Het is niet ver lopen naar het Chateau Royal van Amboise. Het is gebouwd dooe Karel VIII . Amboise kent een roerige geschiedenis. In 1560 werden 1300 protestanten opgehangen aan de kantelen nadat ze een complot hadden gesmeed om de jonge Frans II te ontvoeren. Daarna lieten de koninklijke vorsten het kasteel aan zijn lot over zodat er nu nog maar enkele delen staan. In de St. Hubert-kapel ligt Leonardo da Vinci begraven. Deze werd door Frans I in 1516 naar Frankrijk gehaald. Hij hield zich bezig met tekenen en onderwijs geven . Er worden hem bepaalde delen van Kasteel Chambord toegeschreven. In het kasteel kun je weer verschillende vertrekken bekijken: waaronder de zaal van de wachters, de zaal van de tamboeren, de raadzaal,de zaal van de schenkers, de kamer van Hendrik II, werkkamers en de muziekzaal.Amboise is een drukbezocht stadje met een leuk winkelstraatje.

Terug hoofd pagina

Terug hoofd pagina

Terug hoofd pagina

< Op deze knop drukken voor preview