Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Hoofd pagina pagina 1 pagina 2 pagina 3  pagina 4 pagina 5 pagina 6 pagina 7  pagina 8  pagina 9 pagina 10 pagina 11 pagina 12 pagina 14 pagina 15 pagina 16 pagina17 pagina 18 pagina 19 pagina 20 pagina 21 pagina 22 pagina23 pagina 24 pagina 25 pagina 26 pagina 27 pagina 28 pagina 29 pagina 30 pagina 31 pagina 32 pagina 33 pagina 34 pagina 35 pagina 36 pagina 37 pagina 38 pagina 39 pagina 40 pagina 41 pagina 42 pagina 43 pagina 44 pagina 45 pagina 46 pagina 47  pagina 48 pagina 49 pagina 50 pagina 51 

pagina 26

Zondag 18-4

We blijven vandaag ook in Nafplio. We hebben gisteren alleen de drukke straatjes gezien en nog niet zoveel van het oude stadje. Het is weer gezellig druk, al moet de grote drom mensen nog komen: het is nog vroeg. We lopen via de kade naar de stad. Nafplio is een van de elegantste stadjes die Griekenland rijk is. En dat komt vooral door de hier in grote getale bewaard gebleven traditionele architektuur uit de periode 1828-1834 toen Nafplio even Griekenlands hoofdstad was. Vanaf de kade zie je een vesting die in 1471 door de Venetianen op een rotseilandje werd gebouwd. Dit fort was jarenlang zowel gevangenis als plaats van de scherprechter. In een van de straatjes geniet ik van een heerlijk Italiaans ijsje.

De straatjes van Nafplio

Maandag 19-4

Er is hier in de buurt van het parkeerterrein een grote Carrefour, dus eerst maar boodschappen doen. Dan door naar Epidaurus: het theater. Het is het best bewaarde theater van Griekenland. In de zomer worden er tragedieen en komedieen opgevoerd tijdens het Epidaurusfestival. Het theater werd in de 4e eeuw v. Chr. gebouwd en kan 14.000 bezoekers herbergen. In het totaal zijn er 55 rijen met zitplaatsen. De doorsnede van de orchestra is 20 meter. De marmeren plaat op de vloer diende als basis voor een altaar. De akoestiek van het theater is fabelachtig. Het slaken van zuchten, het fluisteren van een woord of het laten vallen van een munt levert doorlopende voorstellingen op. Verder zijn er in dit oude kuuroord nog fundamenten van een hotel en een tempel, een altaar van Apollo, diverse bronnenhuizen en een serie sokkels te ontdekken. Om alles beter te begrijpen is het verstandig eerst het museum te bezoeken. Helaas was het museum dicht toen wij er waren en een tamelijk onvriendelijke dame vertelde ons dat het misschien om 12 uur open zou gaan ! Jammer !

Een toegangspoort In het midden de marmeren plaat Een deel van de zitplaatsen Een toeschouwer ?

Er bestaat de mogelijkheid om op het parkeerterrein te overnachten. Wij gaan verder. Naar het kanaal van Corinthe.Bij Istmia, aan de monding van het kanaal, bevindt zich een brug die niet , zoals gebruikelijk omhoog gaat, om schepen door te laten, maar wegzakt in het water. Heel bijzonder.We rijden naar de weg,vanwaar je een goed zicht hebt op het kanaal. Een stukje historie : Om de communicatie tussen de Corintische golf en de Saronische Golf te vergemakkelijken bouwden de Corinthiers in de oudheid een stenen overtoom en rolden de schepen van de ene baai naar de andere. Er waren al eerder plannen om een kanaal te graven, maar concrete pogingen werden pas ondernomen door keizer Nero. Veel verder kwam het in de oudheid niet. De Peloponesers moesten tot 1893 wachten voor zij zich met recht eilandbewoners konden noemen.Omdat het kanaal maar 25 m. breed en 8 m. diep is , is het economisch belang ervan gering. Het zicht van boven af is indrukwekkend !

De brug bij Isthmia Het Kanaal van Corinthos

We rijden door naar Athene. We gaan naar camping Athens. N38. 00883 E 23. 67211 . Het verkeer is druk, men toetert veel. We zijn blij als we op de camping zijn. Het is een niet zo grote camping, maar het ziet er netjes uit. Bij de receptie kun je bustickets kopen. Daarmee kun je met de bus,tram of metro. Een kaartje is 1 1/2 uur geldig. We kopen er 4: heen en terugreis.

Dinsdag 20-4

Vandaag gaan we de Acropolis bezoeken. We nemen de bus aan de overkant van de camping en rijden tot aan het eindpunt mee. Daar stappen we op de metro en rijden naar halte Acropolis. Als je weer uitstapt hoef je de meute mensen maar te volgen om bij de bezienswaardigheden te komen. Op heel veel plekken in de stad zijn de zuilen van het Parthenon te zien. Men betreedt de Heilige Rots via de Beule-poort. Dan kom je bij de Propylaeen, het poortgebouw. Aan de rechterkant is de Nike-tempel te zien. Omhoogklimmend kom je langs allerlei opgravingen, waar in sommige gevallen men nog bezig is nieuwe ontdekkingen te doen. Zo zie je o.a.het theater van Herodes Atticus, de Athena tempel, de Koningsburcht en het Zeusaltaar. De grootste aandachtstrekker is natuurlijk het dominante op een plateau gelegen Parthenon. Het was eerst een project van de Athense democratie en verzinnebeelding van haar macht en aanzien. De tempel was gewijd aan de stadsgodin Athena Polias en omdat Athene een maagdelijke godin was , heette de tempel in de volksmond Athena Parthenos ( Maagd ). Het Parthenon is de grootste Dorische peripteros ( tempel of ander gebouw aan alle zijden omgeven door een zuilengang ) die ooit is afgebouwd. De gevels werden gedecoreerd met sculpturen uit de Trojaanse oorlog, de strijd van goden en halfgoden en de strijd van de Atheners tegen de Perzen. Boven is er een prachtig uitzicht over de stad. Het was erg druk. Ook veel groepen schoolkinderen, jong en ouder. We hebben ook het museum bezocht. Dat ligt een stukje lopen vanaf de Acropolis in de richting van de wijk Plaka. Al voor je het museum betreedt, zie een glazen vloer. Daaronder zijn opgravingen te zien van een oude stad . In het museum mag niet gefotografeerd worden. Je ziet er beelden ( vaak zonder hoofd) die een onderdeel zijn geweest van eerder genoemde sculpturen.

Archeologe aan het werk Odeon van Herodus Attica Kees vereeuwigd op de Acropolis

De jeugd krijgt uitleg Gezicht op de stad Het Partheon

De glazen vloer waardoor opgravingen te zien zijn

Na het bezoek aan het museum gaan we eerst eens op een terrasje een lekkere capuccino drinken en even uitrusten. Daarna lopen we de wijk Plaka in. Deze buurt smeedt het antieke, Middeleeuwse en Turkse Athene aan elkaar. Er zijn hier veel souvenirwinkels en restaurantjes. We eten in een van deze restaurantjes. Daarna gaan we terug naar de metro en met de bus terug naar de camping. Ayla heeft heerlijk in de stoel liggen slapen, ze is wel blij dat we terug zijn ! Later lopen we nog even naar de supermarkt en kopen daar kruiden voor de souflaki.

Woensdag 21-4

Vandaag gaan we de winkelstraten ontdekken in de wijk Plaka. We zien nogal wat "rommelwinkels "waar goedkope huishoudelijke artikelen worden verkocht, we kopen een aardappelschilmachine voor 2 euro. We komen ook in de kathedraal en een kleiner kerkje, ze zijn allebei in de renovatie. Op de hoek van de Omnia eten we een broodje gyros, lekker ! De overdekte markthallen op de kruising van de Athinas en de Evripidou zijn vooral het domein van de Atheense slagers en visboeren, de waren worden luidkeels aangeprezen !Op onze weg door de winkelstraten zien we ook 2 mega grote kraaltjeswinkels. Ze verkopen kralen in alle kleuren en maten en ook het materiaal om het te verwerken. We komen ook op het plein waar op zondag de vlooienmarkt wordt gehouden, maar ook vandaag zijn er diverse kramen en winkeltjes met "rommel".Dan gaan we weer terug naar de camping. Bij de camping staat een wel heel bijzondere bus: een rijdend hotel.

Restauratiewerkzaamheden De vlees- en vishallen

Stapel Aardbeien De kraaltjeswinkel Rommelmarkt Het rijdend hotel

Donderdag 22-4

De weg de stad uit verloopt een stuk simpeler dan eergisteren erin ! Je rijdt eigenlijk steeds maar rechtdoor. Dan gaan we naar het Noorden. Zo komen we na onderweg een paar keer gerust te hebben in Kastraki. We gaan naar camping Vrachos. Op het moment dat wij naar ons plekje rijden, zien we een bus met Nederlands kenteken, waaruit jongelui tentjes , slaapzakken en hun bagage halen. Het blijkt later, dat de mensen geen Nederlanders zijn, maar Australiers, die ook hiernaartoe zijn gekomen om de kloosters te bezoeken.We eten 's avonds in het restaurant van de camping.

Vrijdag 23-4

We gaan met een taxi naar het klooster, dat het hoogst ligt : Methamorfosis. Het gaat hier over de Meteorakloosters. Ze zweven op eenzame hoogte in de ijle Thessalische lucht. Ze danken hun naam aan het Griekse bijvoeglijk naamwoord Meteoros, dat "omhooggetild "of" hoog in de lucht zwevend" betekent. Al in de 9e eeuw trokken kluizenaars zich hier in alle eenzaamheid terug. In de 14e eeuw werd hier de eerste kloostergemeenschap gesticht. Het aantal kloosters breidde zich uit tot het aantal 24 was bereikt. In de 18e eeuw begon het verval. In de jaren 60 van de vorige eeuw werd het complex een toeristische attractie. Bruggen en trappen vervingen de ladders, de lier en het net, waarmee vroeger kloosterlingen en proviand werden opgehesen. Van de 6 kloosters, die nu nog bewoond zijn, bewaren er slechts 2 het kloosterregiem en de andere 4 doen dienst als museum. Ik ga met een taxi terug naar de camping. Kees zal lopend naar beneden komen en nog andere kloosters fotograferen onderweg. 's Middags gaat hij naar de andere 3 kloosters die dichter bij Kalambaka liggen.

Methamorfosis Het net waarmee monikken Een klooster bovenop een rots en proviand werden opgehesen

Pagina 4

Pagina 4

Terug hoofd pagina

Terug hoofd pagina