Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Hoofd pagina pagina 1 pagina 2 pagina 3  pagina 4 pagina 5 pagina 6 pagina 7  pagina 8  pagina 9 pagina 10 pagina 11 pagina 12 pagina 14 pagina 15 pagina 16 pagina17 pagina 18 pagina 19 pagina 20 pagina 21 pagina 22 pagina23 pagina 24 pagina 25 pagina 26 pagina 27 pagina 28 pagina 29 pagina 30 pagina 31 pagina 32 pagina 33 pagina 34 pagina 35 pagina 36 pagina 37 pagina 38 pagina 39 pagina 40 pagina 41 pagina 42 pagina 43 pagina 44 pagina 45 pagina 46 pagina 47  pagina 48 pagina 49 pagina 50 pagina 51 

pagina 25

Na ons bezoek aan het orakel, gaan we verder. Vanaf de camping zag je in de diepte een stad liggen: Itea. Daar gaan we naartoe. Het is niet ver, zo'n 28 kilometer. We vinden een plaats om te overnachten aan het water , om de hoek van hotel Panorama. Het hotel is buiten bedrijf. Rechts van ons is een restaurant. Daar gaan we 's avonds eten. Het is heerlijk.

Zondag 11-4

We gaan vandaag naar een camping. Dit in verband met de wielerklassieker: Parijs-Roubaix. Dat willen we graag zien. De reis gaat heel voorspoedig . Onderweg kun je ook overvaren van Ayos Nikolaos naar Eyio, wij zijn over de brug gegaan. We zijn al om 10.00 uur op de camping. Die is heel gemakkelijk te vinden: rechts van de brug van Patra, je moet wel eerst linksaf vanaf de afslag Pio Rio om er te komen. Je moet nl. onder de brug door. Het is een kleine camping met een restaurant. We lopen over de boulevard. Daar zijn nogal wat vervallen gebouwen, waaronder een discotheek. We eten in het restaurant. De ober beweert, dat Heineken en Amstel ook Grieks bieren zijn !

Maandag 12-4

Als we in Katakolo aankomen op de kade zien we een gigantisch cruiseschip in de haven liggen. De chauffeurs van bussen en taxi's zeggen ons dat overnachten hier prima in orde is. Later komen er nog 3 campers bij.Katakolo is een druk toeristisch stadje. De hoofdstraat is een aaneenschakeling van souvenirwinkels. De kade van het dorp is een en al restaurant. Het is erg druk, de mensen van de cruiseschepen doen inkopen in het dorp.Vanuit hier gaan de passagiers met bussen, taxi's of het treintje naar Olympia, dat ligt 32 km verder.

De brug bij Patra

Er kwam een Griek bij de campers vragen of men misschien eieren, sla of andere dingen nodig had. Hij woonde hoog boven de stad. Er was een trap ,zelf aangelegd, waarover je naar boven moest klimmen. We hebben eieren, olijven en wijn bij hem gekocht.

Dinsdag 13-4

Een cruiseschip Reus en klein duimpje Restaurantjes op de kade De camper

Ook wij gaan vanaf hier Olympia bezoeken. Wij gaan met de camper . Het is even zoeken naar een parkeerplaats, maar wij vinden een heel goede in een straat. We hoeven niet ver te lopen naar het museum en de opgravingen. Het is erg druk met bussen.Olympia was in de oudheid geen stad, maar een aan Zeus gewijd religieus centrum. En ter ere van de oppergod werden er om de 4 jaar spelen gehouden. Vanuit alle windstreken kwamen atleten om een gooi te doen naar een lauwerkrans. Vanaf het jaar 776 v. Chr. werden de data van de spelen en een lijst van winnaars bijgehouden. Er zijn 2 musea op het terrein. Het belangrijkste om te bezoeken zijn natuurlijk de opgravingen. Daar zie je de Romeinse gastenhuizen, de Thermen, de triomfpoort, het huis van Nero, de tempel van Zeus en van Hera en het stadion. De aarden wallen van het stadion waren niet voorzien van vaste zitplaatsen, maar konden ruim 40.000 toeschouwers herbergen. In het museum zijn allerlei bronzen helmen en schilden en ook beeldhouwwerken die de tempels sierden ten toon gesteld. Het museum ligt enigszins verscholen achter het parkeerterrein van de toerbussen. Er is heel veel te zien.Na ons bezoek aan het museum, gaan we terug nar de camper en lopen met Ayla nog een rondje door het plaatsje Olympia. Dan terug naar Katakolo, waar 's avonds wel 3 cruiseschepen in de haven liggen.

Een discuswerper De tuin met de opgravingen De weg naar het stadion Klaar ? Af !!

De stadionpoort Een deel van een tempel Bronzen helmen Een detail van een gevel- bouwwerk

Delphi is zonder enige twijfel Griekenlands indrukwekkendste gelegen antieke locatie. De oude Grieken beschouwden het heiligdom zelfs als "de Navel van de Wereld". Over de ontstaansgeschiedenis van Apollo's komst naar Delphi bestaat een heel scala van elkaar tegensprekende mythen. Een daarvan is het verhaal van zijn komst naar Delphi in de gedaante van een dolfijn, waardoor er de cultus van Apollo Delphinios ontstond. Archeologisch onderzoek van de fundamenten van de tempel heeft geen sporen aan het licht gebracht van een spleet waaruit hallucinerende dampen zouden oprijzen. Het onsamenhangend geprevel van de priesteres werd door priesters geinterpreteerd en op rijm aan de klanten verkondigd. Het antwoord was nooit eenduidig.. Zo had de Lydische koning Croesos een klacht : hij was op grond van de uitspraak van het orakel ten strijde getrokken om de Perzen te verslaan, maar was vernietigend verslagen.Op het terrein zijn de volgende ruines van gebouwen te zien: de tempel van Apollo, het theater, de tempel van Dyonisos en andere heiligdommen en huizen.

Woensdag 14-4

We hebben het erg naar ons zin gehad in Katakolo, maar vandaag gaan we weer verder. We stoppen in Pylos. Je kunt staan aan de "kleine"kade. Het dorp is vlakbij. Er is een plein in het centrum, dat heet "het Plein van de Drie Admiraals". Daar is in 1928 een zuil opgericht met de portretten van Codrington, De Rigny en Von Heyden , de admiraals van de Britse, Franse en Russische smaldelen. Von Heyden was een Drent, die in dienst van de Russen gestreden heeft . Dat was rond 1795.We klimmen omhoog naar de kerk ( oorspronkelijk een moskee ) en dalen via allerlei straatjes weer af naar de jachthaven.

De kleine kade Omhoog naar de kerk De kerk Uitzicht vanaf de bovenstraat

Donderdag 15-4

Vandaag is ons doel Koroni. Het is een plaats aan de kust met een haventje. Daar zou je kunnen staan, vlak bij het kasteel. De weg daar naar toe is verboden voor caravans, maar wij zijn een camper, dus door ! De weg blijkt ook doodlopend te zijn: we kunnen niet draaien, alleen maar achteruit terug ! Maar dat is een smalle doorgang. Kees probeert het met aanwijzingen van mij, maar het gaat niet goed. Een Griek komt helpen met aanwijzingen geven. Dat helpt ook al niet. Dan komt Kees op het lumineuze idee, de man te vragen de camper achteruit te rijden voor ons. Dat doet hij met speels gemak !! Zo kunnen we verder, snel weg van hier.We gaan nog op een paar plekken kijken : Bouka Beach, Petalidi, en Kalamata. Dat is een heel druk stadje met een levendige boulevard. Maar geen plek om te stoppen. We nemen de weg naar Sparti. Die weg slingert heel veel en gaat behoorlijk hoog: tot zo'n 2000m. De camping tussen Mytras en Sparti is snel gevonden. We installeren ons en willen naar de stad. De bus gaat pas over 2 uur, maar de broer van de campingbaas brengt ons met de auto. De stad is een moderne stad. Twee grote boulevards kruisen elkaar en dat is het centrum met cafe's, restaurants, hotels en winkels. Er is een museum, maar dat is al gesloten. In de oudheid was Sparti wel een belangrijke stad, maar door oorlogen is er niet veel historie overgebleven. Mystras blijkt wel een bezienswaardige plaats te zijn.

De weg naar Sparti In de tuin van het museum

Vrijdag 16-4

De afstand die we vandaag rijden is qua kilometers niet ver: 88 km. Maar we moeten een flinke bergketen over.Dan kom je heel hoog door de plaats Kosmas met heel smalle straatjes en ook in Leonidi is dat niet anders. Zo komen we in Plaka, een klein dorpje. Het is erg stil. De camperplek is achter een hek. In het dorpje zijn een paar restaurantjes, geen winkels. Er is een haventje. Er er is een strand en daar zijn zowaar badgasten. We gaan eten in een restaurant, dat beheerd wordt door Maria en haar moeder. We eten heerlijk. Maria verstaat Nederlands en spreekt ook een paar woordjes. Later kwam ze ons nog een tas met sla,komkommer en tomaten brengen.

Maria's restaurant

Zaterdag 17-4

Als we de volgende morgen verdergaan, gaan we rechts weg bij de camperplek. Dat moet kunnen volgens de kaart. Maar dat gaat niet goed. We vragen aan een boer hoe we verder moeten. Die wijst ons rechtdoor. We moeten door een droogstaande rivierbedding .Maar we komen terecht tussen groententuinen en kassen. We zien de weg wel liggen die we moeten hebben, maar kunnen er niet komen.

Uiteindelijk op aanwijzing van een Engelssprekende boer komen we op de goede weg. We doen boodschappen in Astros en rijden langs de Golf van Argolikos naar Nafplio. Dat is een zeer toeristische plaats. Er staan veel touringcars en ook de autoparkeerplaats is behoorlijk bezet. Maar er is plek genoeg, dus we zetten de camper neer bij nog een aantal andere campers. We hebben uitzicht op de Palamidhivesting, gebouwd door de Venetianen tussen 1711 en 1714. het complex bestaat uit 3 compartimenten die via allerlei borstweringen en kazematten met elkaar in verbinding staan. Het uitzicht op Nafplio is magnifiek. Er zijn 2 mogelijkheden om boven te komen : met een taxi ( of eigen vervoer ) of lopend ( klimmend ). Om boven te komen, moet je 999 treden overwinnen. Kees doet het en maakt mooie fot's.

De trappen Kees is bijna boven Uitzicht op Nafplio

Pagina3

Pagina3

Terug hoofd pagina

Terug hoofd pagina