Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Hoofd pagina pagina 1 pagina 2 pagina 3  pagina 4 pagina 5 pagina 6 pagina 7  pagina 8  pagina 9 pagina 10 pagina 11 pagina 12 pagina 14 pagina 15 pagina 16 pagina17 pagina 18 pagina 19 pagina 20 pagina 21 pagina 22 pagina23 pagina 24 pagina 25 pagina 26 pagina 27 pagina 28 pagina 29 pagina 30 pagina 31 pagina 32 pagina 33 pagina 34 pagina 35 pagina 36 pagina 37 pagina 38 pagina 39 pagina 40 pagina 41 pagina 42 pagina 43 pagina 44 pagina 45 pagina 46 pagina 47  pagina 48 pagina 49 pagina 50 pagina 51 

pagina 20

Een reis naar het Zwarte Woud, de Alpenstrasse en de Burgenstrasse.Augustus/september 2009

Wat vooraf ging

De zomerreis naar Frankrijk, Spanje en Portugal kon niet doorgaan, omdat ik mijn schouder had gebroken na een val van de trap. Een aantal weken na het gebeurde, besloten we wat korte uitstapjes te maken.De eerste bestemming was Middelburg. We verbleven op de stadscamping. Een week later Terneuzen, de camperplek achter de zeedijk , en Antwerpen. Daar is een nieuwe plek aan de Vogelzanglaan op het parkeerterrein van de Expo. Dit terrein was vroeger de stadscamping van Antwerpen.Onze volgende bestemming, een paar dagen later, is Urk. Je kunt daar tegen betaling van 10 euro aan de haven staan, vlak bij het centrum. De andere dag gaan we verder. De camperplek in Hoorn is achter een hek bij de jachthaven. De plaats in Ijmuiden is er niet meer. Zo komen we in Velsen. Er is een camperplek in Velsen-Noord, strand Noordpier. Ook dat is een mooie plek om te staan, maar die zondag is het daar bovenmatig druk. We wijken uit naar Egmond aan Zee. Daar is een plek bij camping de Roompot. De andere dag proberen we nog eens in Velsen en ja hoor : er is plaats !Na weer een paar dagen thuis te zijn geweest, gaan we er weer op uit. Deze keer richting Brabant. We bezoeken camperplekken in Bergen op Zoom ( aan een soort boulevard ), Etten-Leur, Raamsdonkveer en Geertruidenberg.Maar uiteindelijk komen we terecht in Heusden. Het is die dag erg warm. We zitten wat in de wind op de dijk. Later komt er onweer en een flinke bui. Dat zorgt voor verkoeling. De volgende dag rijden we naar Kevelaer en van daar naar Kleve. Op 24 augustus zijn we weer thuis. Het is allemaal prima gegaan. Over een paar dagen kunnen we een langere reis gaan maken.We vertrekken op 28 augustus. De eerste stopplaats is Wassenberg. De camperplek is bij een mooi zwembad en op loopafstand van het centrum. De kosten zijn 5 euro.De andere dag verder. We gaan naar de Moezel. Zoals verwacht is de camperplek in Cochem weer vol. Dus verder naar Sankt Aldegund. Daar zijn we al eerder geweest. Vandaag is er een biertent aan de overkant en in de loop van de avond komen er mensen uit het dorp. Het is ons niet helemaal duidelijk wat er te vieren valt !We blijven hier nog een dag. Na het onbijt gaat Kees klimmen naar het kapelletje en het kruis hoog boven de rivier.

's Middags gaat hij nog een rondje fietsen van brug tot brug.Maandag 31 augustus vertrekken we op tijd. Het is eerst wat fris, maar later wordt het heerlijk weer. De camperplek in Baden-Baden is snel gevonden met de Tom-Tom. Het is bij een sportcomplex Na de lunch gaan we met de bus naar het centrum. Het casino is een mooi gebouw, het is druk in de stad. Als we weer terug zijn bij de bushalte is niet duidelijk welke bus we moeten hebben, we nemen een taxi . In de loop van de dag is het broeierig warm geworden.De andere dag trekken we verder het Zwarte Woud in. Als we een plaatsje gaan zoeken om te overnachten, valt dat niet mee:

Het kruisbeeld bij de kapel en uitzicht op de Moezel.

de plek is te klein, of het is bij een zwembad en de parkeerplaatsen staan stampvol met dit warme weer, soms is het ook niet duidelijk of je er mag overnachten. En het is zo warm ! Uiteindelijk kiezen we voor een plek bij een gasthaus in Gutach. We hebben daar lekker gegeten en 's avonds brak er een flink onweer uit, waardoor de lucht weer lekker opfriste. We zijn midden in de nacht wel opgestaan om de camper vanuit de "wiese"op het asfalt van de parkeerplaats te zetten.Woensdagmorgen hebben we het openluchtmuseum in Gutach bezocht. Er staan oude boerderijen uit verschillende tijden. Je kunt zien hoe de boeren leefden en werkten. Best interressant. Daarna door naar Triberg. Daar is de hoogste waterval van Duitsland te bewonderen. Het viel ons eerlijk gezegd nogal tegen. Nergens zie je de hele waterval ineens !

Het openluchtmuseum van het Zwarte Woud De hoogste waterval van Duitsland

We overnachten in Unterkirnach, daar is een topplek. De andere dag gaan we bij Schaffhaussen naar de waterval. Het is een mooi natuurgebeuren. Op de parkeerpleets voor campers kun je ook overnachten, er zijn zelfs toiletten en douches. Dan gaan we verder naar Stockau. De camperplek, ook een topplek is er niet meer. Er is wel een

camping aan de overkant. We rijden door en komen in Uberlingen. Daar is een grote camperplek bij het ziekenhuis. De bushalte is vlakbij. Je kunt met je parkeerkaart gratis met de pendelbus naar het centrum. Het is een gezellig stadje. We lopen een rondje en nemen de bus terug naar het parkeerterrein. Er staat hier ook een herdenkingsbord m.b.t. de Tweede Wereldoorlog. Er is hier in de weilanden een concentratiekamp geweest.

De waterval van Schaffhaussen

We vervolgen onze weg langs het Bodenmeer. Na Lindau gaan we de Alpenstrasse op. Het is een mooie route, maar wordt slecht aangegeven. Af en toe staat er een klein bordje langs de weg. Gelukkig staat het in ons wegenboek wel steeds genoemd. We passeren weer een berg met 7 haarspeldbochten: kehre 7, kehre 6 enz.De camperplaats in Fussen is bekend dus snel gevonden. We blijven vandaag in de camper. Er zijn hier in totaal 3 plaatsen waar je kunt overnachten. Er zijn toiletten en douches. Het geheel is gelegen in een winkelgebied: Aldi, Lidl,Takko,bakker,t.v-zaak, dierenshop en dierenarts.De volgende dag lopen we naar het centrum. Dat neemt ongeveer 20 minuten in beslag. We halen eerst een plattegrond bij de VVV. De bezienswaardigheden staan hierop aangegeven. Het is een goede , niet te lange wandeling door het oude stadje. Het "hohe schloss " heeft geschilderde erkers op de gevels, net echt !De kerk heeft een mooi interieur. Het is heel druk in de straatjes.

De fontein in Fussen De erkers van het "hohe schloss" De kerk

Terug bij de camper bestuderen we de kaart en dan blijkt,dat schloss "Neuschwanstein" vlak in de buurt is. Kees gaat op zijn fiets een kijkje nemen. De volgende dag gaan we er ook eerst heen. Je kunt naar het slot, dat hoog ligt, met paard en wagen.

We rijden verder en komen zo in Garmisch-Partenkirchen. Daar is een mooie camperplek bij de Wankbahn. Je kunt er met de bus naar de stad. Dat doen we. We stappen uit bij het station en lopen de stad door. Na navraag gaan we op weg naar de skischansen. Op Nieuwjaarsdag wordt het springen vanaf die schansen uitgezonden. Maar het is te ver om te lopen. We gaan morgen wel met de camper.Kees wil ook wel naar de "Zugspitze", de hoogste berg van de Duitse Alpen, maar dat gaat zeker 4 uur in beslag nemen en het is nogal duur : 47 euro. We gaan met de bus terug naar de camper. Daar is ook een kabelbaan. Die gaat ook tamelijk hoog.

Neuschwanstein

We eten die avond schnitzels in het restaurantje bij de camperplek. De andere dag gaan we eerst kijken bij de springschansen.

De Wankbahn en het uitzicht De Zugspitze Springschans

En dan door naar Lenggries. We parkeren bij de tennishal. Er staan nog 2 campers. We lopen naar het dorpje. Dat is ongeveer 15 minuten lopen. Het is nog stil, want de winkels zijn dicht tot 2 uur. We eten een lekker ijsje en bekijken de kerk. Dan terug naar de camper. We hebben een schitterend uitzicht op de Alpen. Kees maakt nog een wandeling en gaat weer met een kabelbaan omhoog.

Dinsdag 8 september vertrekken we om 8 uur. We komen even in Oostenrijk. Langs de Tengernsee is het erg druk. We steken over en komen op een rustiger weg. Na Bayrischzell is het een slingerweg en af en toe best hoog. We stoppen in Oberaudorf Op een parkeerplek bij Gasthaus Ochsenwirt. Het is "ruhetag",maar het dorpje is vlakbij en heeft mooie oude gebouwen. Om de hoek is ook een stoeltjeslift. Kees kan het maar niet laten: hij gaat weer de hoogte in !

Lenggries: wat een uitzicht !!

Het is de laatste dagen heerlijk weer. Van Oberaudorf gaan we vandaag naar Bad Reichenhall. Daar zijn we eerder geweest. De "oude "camperplek is er niet meer, er is een nieuwe bij de thermen. Vandaar loop je door het park naar de stad. Hier is ook een prekestoel. Je gaat erheen met een kabelbaan. Dat doen we niet. We gaan terug naar de camper en rusten lekker uit.

Oberaudorf

De bestemming van de volgende dag is Berchtensgaden. Hier kun je het Adelaarsnest bezoeken, het buitenhuis van Hitler. Je moet eerst een steile weg omhoog, daar is een parkeerterrein ( het is erg druk !) en vandaar ga je met een bus naar boven. Het laatste gedeelte gaat met een lift. Kees wil uiteraard foto's maken van het uitzicht, maar er komt mist opzetten, dus dat mislukt.

Na Berchtengaden verlaten we de Alpenstrasse. We zullen oversteken naar de Burgenstrasse. We overnachten op een ACSI-camping in Bischofswiesen. Het regent en onweert 's nachts en in de morgen is het nog niet helemaal droog. Later klaart het op. We rijden een mooie route en kruisen de Donau. We slapen deze nacht weer op een camping. Nu in Eging am See. We eten 's avonds in het restaurant. Lekker !

Het Adelaarsnest

Van Egimg am See gaan we verder naar Erbendorf. Er is een groot terrein naast de Netto-markt waar je mag staan. het dorpje is heel stil. Er is wel een Italiaanse ijssalon. We eten een lekker coupe ijs !Het wordt frisser, zelfszo koud,dat we even de kachel aandoen.De bestemming voor vandaag is Bayreuth, hier begint voor ons de Burgenstrasse. De camperplek is bij de Lohengrin Thermen, een mooi open terrein.

De Donau en het openbare toilet

Er is een bushalte en de bus brengt je naar het centrum van de stad. Jammer dat op zondag de bussen alleen 's middags rijden. Daar wachten we op. Het mooiste gebouw van deze stad is zonder meer de Opera: een prachtig interieur. In gedachten zie de mensen in de kleding van eeuwen geleden een opera bijwonen ! Indrukwekkend ! Helaas zijn de foto's te donker om in dit verslag op te nemen. Maar het is zeker en aanrader om zelf te gaan kijken.Verder bezochten we het Neue Schloss en een kerk. Met de bus gaan we naar het Oude slot. De tuin is heel groot . De bezichtiging van het oude slot kan alleen onder leiding van een gids en dat betekent dat we moeten wachten tot 17.30 uur. Dat doen we niet, want het is pas 15. 30 uur. Dus terug naar de camper.

Terug hoofd pagina

Pagina 2

Terug hoofd pagina

Pagina 2