Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Hoofd pagina pagina 1 pagina 2 pagina 3  pagina 4 pagina 5 pagina 6 pagina 7  pagina 8  pagina 9 pagina 10 pagina 11 pagina 12 pagina 14 pagina 15 pagina 16 pagina17 pagina 18 pagina 19 pagina 20 pagina 21 pagina 22 pagina23 pagina 24 pagina 25 pagina 26 pagina 27 pagina 28 pagina 29 pagina 30 pagina 31 pagina 32 pagina 33 pagina 34 pagina 35 pagina 36 pagina 37 pagina 38 pagina 39 pagina 40 pagina 41 pagina 42 pagina 43 pagina 44 pagina 45 pagina 46 pagina 47  pagina 48 pagina 49 pagina 50 pagina 51 

pagina 18

We vertrekken op vrijdag 1 mei. De eerste overnachtingsplaats in Nordhorn staat stampvol. Jammer. We gaan verder en komen terecht in Buxtehude. De volgende morgen lekker vroeg vertrokken. We doen eerst inkopen in de bordershop voor we de overtocht maken naar Denemarken. We hebben een combinatieticket voor de overtocht Puttgarden-Rodby en Helsinggor-Helsingborg. In Denemarken zijn geen officiele camperplekken op de route die wij nemen. Vandaar dat we dezelfde dag ook nog overvaren naar Zweden. Hier wordt voor het eerst gevraagd naar het paspoort van Ayla. Gelukkig is alles in orde. We overnachten op een parkeerterrein naast de terminal. Het centrum is vlakbij. Zondag rijden we verder naar het noorden. Langs de weg E6/E20 zijn meer dan genoeg plaatsen om te overnachten. Wij gaan naar Bua bij Varberg. Daar is een plek aan de haven. Er is water en stroom en 1 toilet.

Omdat het seizoen pas over 15 dagen begint , is alles gratis. De mensen van de zeiljachten zijn bezig hun boot op te tuigen.'s Avonds gaat het regenen en dat gaat de hele nacht door. Gelukkig komt de volgende dag de zon weer tevoorschijn.De bedoeling is te stoppen in Smogen, maar we vinden de camperplaats niet.We gaan een stukje terug en komen terecht in Hunebostrand. Het is een aardig stadje met ook weer een haven met vooral jachten. We vinden een plekje rechts van het dorp, aan het water.

De haven van Bua

We maken een wandeling door het dorp, langs de oude vissers hutten en de haven. Hogerop is een supermarkt: de Konsum.

's Nachts is er weer regen, maar overdag wordt het weer goed weer.We gaan binnendoor vanuit Zweden naar Noorwegen.Een heel mooie route !We varen over van Moss naar Horten. We rekenen aan de kassa af voor een lengte van 6 meter. Als we staan te wachten, komt er een vrouw en zij zegt dat we langer zijn. We moeten bij betalen en komen zo uit op het dubbele bedrag.

Hunebostrand

Aan de overkant eerst de kust gevolgd en daarna de grote weg E18 richting Langesund. Alweer een heel geschikte plek om te overnachten. Er zijn wat winkels, een snackbar, een bank en een museum (is nog dicht ).

Langesund

Woensdag 6 mei vertrekken we uit Langesund. We gaan eerst naar Ulefoss naar de Frangfoss sluser. Er zijn er 7 op een rij van hoog naar laag.

Vandaag zien we de eerste sneeuw van deze reis. En dan weer verder en op zoek naar een plekkie voor de nacht. Bij een jeugdherberg annex hotel worden we weggestuurd. Gelukkig vinden we iets op een parkeerterrein bij een supermarkt in de buurt van Sondeled.We hebben best ver gereden en dat willen we vandaag niet weer. We nemen de E18 naar Arendal. Aan het fjord zijn wel parkings, maar allemaal betaald en met een maximum van 8 uur, alleen overdag.

De Frangfors sluser ( sluizen ) bij Ulefoss

We stoppen vandaag in Grimstad. Er is een officiele plek, kosten: 10 NOK per uur. Bovendien sta je daar behoorlijk scheef. Aan de andere kant van de haven zien we campers staan. Daar gaan we heen. Het is een onofficiele plaats, maar je mag er staan. Supermarkt en het centrum zijn heel dichtbij. We gaan het stadje bezoeken. De schrijver Ibsen is hier geboren en hij heeft een museum. Ook de wielrenners Hushovd en Lauritzen komen uit deze plaats. Er is een vitrine met hun fietsen en erelijst.

Grimstad Een mooi zeiljacht komt binnen

Vrijdag 8 mei gaan we op weg naar Llillesund en Kristiansand.In deze laatste stad kunnen we geen camperplek vinden. Het weer wordt almaar slechter. We besluiten om terug te gaan naar Grimstad. De andere dag gaan we weer lekker vroeg op pad. Het is rustig op de weg. Onderweg verschillende plaatsen om te staan. We gaan door tot Lista Fyr: een parkeerterein bij een vuurtoren. Het bevalt goed, er is water en een toilet. Kees beklimt de toren en we maken een wandeling door het bos.

Uitzicht vanaf de vuurtoren: het parkeerterrein en het dorpje

De volgende morgen zjn we laat op en lekker uitgerust. Na koffie en ontbijt gaan we over een gele weg verder. Als we het fjord zijn overgestoken komen we op de E 39 met heel veel korte en lange tunnels. Sommige zijn heel slecht verlicht. Deze weg volgen we tot we op de 42 komen richting Egersund. Dan de 44 op naar het noorden. We vinden een geschikte plek in Sirevag.

's Maandags gaan we verder over de 44 naar het noorden. Voor Stavanger gaan we rechtsaf weg nummer 13 op. We varen over naar Forsand. Dan gaan we de weg op naar "Preikestolen." Het is een uitzichtpunt langs het Lysefjord. Helemaal boven bevind je je op een hoogte van 600 meter met onder je niets! Een loodrechte wand scheidt het kleine plateau van het in de diepte liggende fjord. We parkeren en Kees gaat op weg om naar het plateau te klimmen. Na een halfuurtje is hij terug, het is te zwaar. Er liggen losse stenen, soms moet je over rotsblokken klauteren en het is heel steil. Het hoogte verschil is ruim 350 meter.

De haven in Sirevag

Na dit avontuur vervolgen we onze weg. We varen nogeens over naar Nesvik. In Sand overnachten we op een camping. We zijn de enige gasten.De andere dag gaan we verder over weg nummer 13. Het is een bijzonder mooie weg. Er zijn meren, watervallen en sneeuw in de hoogte.. Ook zijn er heel veel tunnels: van Sandnes naar Skare zijn het er 42, de langste is 7 kilometer lang. Zo komen we bij de watervallen: de Latefossen. Het water stort zich van grote hoogte schuimend naar omlaag Een schitterend gezicht.

De weg naar de Preikestol

De watervallen. Is het niet prachtig ?

We gaan terug en verlaten weg 13. We rijden verder westwaarts over de 134. Op deze weg komen we in de sneeuw terecht, alles is wit behalve de weg ! En ook hier weer de nodige tunnels, de langste is 6 kilometer. Buiten de tunnels is de zon verblindend op de witte sneeuw, in de tunnels is het soms nogal donker: Kees moet telkens van bril wisselen!In Notodden komen we weer op een campng terecht. Hij ligt bij een vliegveldje. Woensdagochted schijnt de zon al als we wakker worden. We gaan op weg naar Oslo. Daar op zoek naar de stadscamping, maar die is nog dicht. Er is nog een andere camping, maar die ligt veel verder van de stad af. We gaan door. Zo komen we toch al snel bij de grens met Zweden. Er is een heel groot parkeerterein bij veel winkels waar goedkope sigaretten gekocht kunnen worden. Ook drank is hier goedkoper. Als om 21.00 uur alle winkels dicht zijn staan we moederziel alleen op het immens grote parkeerterrein. Al snel komt de beveiliging zeggen,dat het verboden is hier te overnachten. Gelukkig is er 3 kilometer verder nog een parking en daar mag het wel.Nadat we de andere dag nog wat inkopen hebben gedaan in Noorwegen, gaan we verder door Zweden naar het zuiden. We gaan tot Marstrand. We kunnen onder de brug staan, vlakbij het restaurantje. We eten daar fish and chips. Er wordt hier veel gevist. Kees gaat het eens bekijken. Misschien gaat hij morgen dan ook wel vissen. Maar al snel blijkt dat er niets gevangen wordt !

We slapen weer lekker uit. De Tom-Tom wijst ons zonder mankeren de weg naar een ACSI-camping in Apelviken, op een schiereilandje bij Varberg. 16 mei vertrekken we na de koffie. We nemen de grote weg: E6. De camperlek in Hogenas is gemakkelijk te vinden. Ook in Domsten is hij zichbaar vanaf de weg. We rijden door naar Helsingborg. We slapen weer bij de ferry-terminal.We hebben de andere morgen de pont van 7.10 uur. Lekker vroeg dus!Aan de overkant via de grote weg richting Copenhagen. In Middelfart zoeken we de camperplek,maar aangezien de weg is opgebroken is dat een moeilijk verhaal. We rijden door naar weer een CSI-camping in Norre Aaby. Deze camping ligt aan een fjord en is best mooi. Jammer dat het regent.

Onder de brug van Marstrand

Op maandag 18 mei rijden we Scandinavie alweer uit. We stoppen in Schlewig. Daar is een officiele camperplaats bij een jachthaven. De stad met de winkels en een voetgangersgebied is vlakbij. We gaan lekker winkelen.

Terug in de camper kijken we waar we morgen heen zullen rijden. We kiezen Buxtehude. De Tom-Tom maakt het wel heel ingewikkeld. Zo komen we onverwacht aan in Gluckstad en daar is een pont over de Elbe. Dus wordt het niet Buxtehude, maar Stade. Een mooie plek, er is stroom en water en het oude centrum is vlakbij. We gaan er na de lunch eens kijken. Er zijn vakwerkhuizen, een oude kerk ,een klooster, maar ook gezellige terrassen en moderne winkels.

De dom van Schlewig

Stade

Terug hoofd pagina

Mei 2009: een reisje naar Zuid-NoorwegenKees en Trui de Winter en teckel Ayla

Pagina 2

Pagina 2

Terug hoofd pagina