Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Hoofd pagina pagina 1 pagina 2 pagina 3  pagina 4 pagina 5 pagina 6 pagina 7  pagina 8  pagina 9 pagina 10 pagina 11 pagina 12 pagina 14 pagina 15 pagina 16 pagina17 pagina 18 pagina 19 pagina 20 pagina 21 pagina 22 pagina23 pagina 24 pagina 25 pagina 26 pagina 27 pagina 28 pagina 29 pagina 30 pagina 31 pagina 32 pagina 33 pagina 34 pagina 35 pagina 36 pagina 37 pagina 38 pagina 39 pagina 40 pagina 41 pagina 42 pagina 43 pagina 44 pagina 45 pagina 46 pagina 47  pagina 48 pagina 49 pagina 50 pagina 51 

pagina17

De volgende stopplaats is Cacares. Ook hier zijn we vorig jaar geweest. Het is de camping met je eigen sanitairhuisje. Maandag maken we een lange rit en komen dus ook laat aan in Leon. We zijn weer in Frankrijk. De camperplek is aan de rivier. Het is best een grote, oude stad. We willen uit eten, maar ook hier lukt het niet, omdat we vroeg willen eten. Gelukkig hebben we nog goed brood. 's Nachts gaat het vriezen. Onderweg moeite om aan brood te komen. Uiteindelijk in een klein dorpje lukt het. Kees vindt de 4 broodjes wel erg duur: 7,50 euro en ook erg zwaar. Als we de broodjes later opensnijden, blijken ze gevuld met knoflookworst. Natuurlijk niets mis mee, maar als ontbijt ?? We stoppen in een dorpje met een natuurpark. Kees gaat een rondje lopen met Ayla. Als hij terugkomt, vraagt hij of ik mee ga een biertje drinken in het plaatselijke cafe en hij voegt eraan toe : "Lopen we gelijk even langs de olifanten !" Ik dacht dat hij misschien al een biertje op had !Maar ze waren er echt ! En behalve olifanten ook herten,koeien,ganzen, giraffen en leeuwen. Die laatste 2 diersoorten hebben we niet gezien.

Het heeft deze nacht weer flink gevroren. Het ijs staat op de ruiten. Maar door het koffie zetten, is dat snel gesmolten. Na een tocht van bijna 300 kilometer stoppen we bij een Champion. Dat is een supermarkt.De volgende rit is nog langer: 411 kilometer. Die brengt ons in Oradour sur Glane. Deze plaats staat bekend als het martelaarsdorp. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, op 10 juni 1945, is dit dorp overvallen door 200 SS-soldaten. De hele bevolking is vermoord en het dorp is platgebrand. Na de oorlog is rond het stadje een muur gebouwd ter nagedachtenis.

Als we de andere ochtend wegrijden, ziet Kees olie onder de wagen liggen. We laten er onderweg naar kijken in een kleine garage van een sloopbedrijf. De man spuit het filter schoon. Hij zegt, dat als we goed het oliepeil in de gaten houden, we goed thuis kunnen komen. Maar erg gerust zijn we nu toch niet meer. We willen het liefst nu snel naar huis, maar het is nog erg ver: ongeveer 900 kilometer.We slapen bij een groot benzinestation. Er zijn ook een winkel en een restaurant. We eten in het restaurant. Lekker ! Zulke stations langs de weg zijn heel geschikt als stopplaats.

Het is zaterdag 28 maart en we rijden de laatste etappe, naar Heenvliet. Het stuk waar je voorbij Parijs moet, valt mee. Het gaat vrij vlot.Om 13.00 uur zijn we thuis,en stoppen we even in onze stamkroeg.

Terug hoofd pagina

Het worstenbrood De plattegrond van het natuurpark De olifanten

Het martelaarsdorp

Onze conclusies

Over het algemeen zijn de mensen erg vriendelijk. De kinderen willen altijd wel wat krijgen. Dat is wel te verklaren is omdat de armoede er nog groot is. Zeker in Zuid Marokko. Al denk ik niet dat ze minder gelukking zijn.

De wegen zijn soms goed ,maar wie de hoofdwegen vermijdt, kan op zeer slechte wegen terecht komen.

Wij vinden Marokko een veilig land, waar men goed met een camper of caravan alleen naar toe kan reizen,dat hoeft heus niet met meerdere campers of caravans.

Er zijn voldoende campings en ze zijn niet duur,het sanitair kan men meestal beter vermijden: erg vies of verouderd. Al zijn er wel enkele goede campings Zie voor campings de lijst van Pim Ooms die regelmatig wordt bij gewerkt.

Campings in Marokko door Pim Ooms

De natuur vinden wij niet zo mooi, maar als je van mooie kleuren houdt dan kun je bergen zien in de kleuren geel,blauw,groen enz Ze hebben die kleur door de verschillende soorten erts die in het steen zitten. Marokko heeft een lange kustlijn en veel stranden waar het goed toeven is. In de zomer is het wel erg warm.

Wat wij leuk vinden van Marokko is, dat het er nog rusting aan toe gaat. Heel veel nog met ezels/paard en wagen.Men komt er veel zaakjes tegen niet groter dan onze grarage waar o.a. kleding ,schoenen, ijzeren hekwerken,houten kasten en kistjes, prachtige dingen van 2e hands autobanden, sieraden worden gemaakt . En alles van zeer goede kwaliteit.

Veel vrouwen lopen nog gesluierd of met hoofddoekjes . Lang niet allemaal, zeker niet in de grote steden . Je ziet ook mannen met lange gewaden aan en een tulband op hun hoofd. Er zijn verschillende kleurstellingen, dat heeft te maken met de streek, waar ze wonen.

Ben je in een grote stad ga dan niet alleen naar de winkelstraten, maar zoek de buiten randen op en je staat versteld van de( in onze ogen) eenvoud. Er is vaak geen water in de woningen. Dat wordt gehaald bij gemeenschappelijke kranen of bronnen.

Wij denken dat kinderen in afgelegen gebieden niet naar school gaan ,die zie je lopen met kuddes schapen,dromedarissen,of met een paar koeien.

Marokko is een goedkoop land. De dagelijkse boodschappen zijn echt heel goedkoop. Fruit is zeer goedkoop.Je hebt er op het platteland of aan de rand van steden markten(souks)die werkelijk alles verkopen Die zijn heel kleurlijk.

Nog nooit in Marokko geweest ? Koop een paar boeken met informatie en speur het internet af naar informatie die je nodig hebt . Het is er allemaal te vinden. Groetjes Trui en Kees de Winter.

Terug hoofd pagina

Marokko 2009,een selectie van 600 foto's

Terug hoofd pagina

Terug hoofd pagina

Foto's Marokko 2009 vindt u onderaan de pagina